Strategiczne zadania bezpieczeństwa narodowego Rzeczypospolitej Polskiej na przełomie II i III dekady XXI wieku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł przedstawia główne zadania strategiczne, jakie Polska powinnapodjąć dla wzmocnienia swojego bezpieczeństwa w najbliższych 5–10 latach.Pierwszym i szczególnie ważnym zadaniem jest kontynuacja cyklu narodowegoplanowania strategicznego. Należy dokończyć opracowanie podstawowychdokumentów dyrektywnych i planistycznych zapewniających realizację przyjętejw 2014 roku nowej Strategii Bezpieczeństwa Narodowego i jednocześnieuruchomić kolejny Strategiczny Przegląd Bezpieczeństwa Narodowego,rozpoczynający nowy cykl planistyczny. Sześć zadań dotyczy praktycznego,organizacyjno-technicznego wzmacniania własnego potencjału bezpieczeństwa.Należą do nich: konsolidacja systemu kierowania bezpieczeństwemnarodowym, budowa systemu strategicznej odporności kraju na agresję,organizowanie narodowego systemu bezpieczeństwa informacyjnego – w tymprzyspieszenie budowy systemu cyberbezpieczeństwa, doskonalenie systemuprzygotowywania rezerw mobilizacyjnych oraz reforma Narodowych SiłRezerwowych, wdrożenie „trzeciej fali” modernizacji technicznej Sił ZbrojnychRP – cyberobrona, systemy bezzałogowe, broń precyzyjnego rażenia,uruchomienie i realizacja Narodowego Programu Systemów Bezzałogowych(koło zamachowe innowacyjności dla bezpieczeństwa i rozwoju). Trzecia częśćzadań dotyczy działań na rzecz wzmacniania zewnętrznych filarów bezpieczeństwaPolski. Są to działania wzmacniające Sojusz Północnoatlantycki,działania prowadzące do strategicznego upodmiotowienia Unii Europejskieji rozwoju współpracy NATO-UE (polityczno-strategiczna odpowiedź nazagrożenia hybrydowe) oraz umacnianie strategicznych partnerstw, szczególniesojuszu z USA.