Wiarygodność natowskich gwarancji bezpieczeństwa z perspektywy Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł wyróżnia ryzyka dla wiarygodności i skuteczności NATO jakoorganizacji kolektywnej obrony w perspektywie krótko- i średnio-terminowej,zaliczając do nich napięte budżety obronne w kluczowych państwach NATO,koncentracji dużej części członków NATO na innych zagrożeniach niż tychzwiązanych z art. 5, ograniczenie amerykańskiego zaangażowania w europejskiebezpieczeństwo związane z permanentnie nierównym podziałem kosztóww NATO oraz zmiany na szczytach władzy w państwach sojuszu, które mogąpodważyć transatlantycką solidarność w sferze bezpieczeństwa. Odwołującsię do teorii sojuszów i teorii odstraszania tekst stawia tezę, że wiarygodnośćsojuszniczych gwarancji jest zawsze ograniczona, a także podlega istotnymfluktuacjom w czasie.