Ekspansja dżihadyzmu w Egipcie po 2011 roku, na przykładzie działalności Ansar Bajt al-Makdis, Prowincji Synaj oraz innych struktur (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Od „rewolucji 25 stycznia 2011 r.” egipskie terytorium w zwiększonymstopniu stało się przedmiotem zainteresowania dżihadystów z różnych struktur.Szczególną rolę w ich rozwoju pełni Półwysep Synaj, będący obszaremo znaczeniu strategicznym, ze względu na bliskość Izraela oraz Kairu, jednegoz centrów świata arabskiego. Pośród tego rodzaju struktur znajduje sięProwincja Synaj, która jest stosunkowo nowym graczem na egipskiej scenieprzemocy na tle politycznym, choć obecnie to właśnie ten podmiot posiadanajwiększe wpływy na tym terytorium. Grupa wywodzi się z Ansar Bajtal-Makdis, ugrupowania, które pojawiło się w północnej części PółwyspuSynaj w 2011 r., w 2013 r. przekształcając się w filię Państwa Islamskiego.Pomimo znacznych możliwości operacyjnych, Prowincja Synaj nie jest jedynąstrukturą dżihadystyczną funkcjonującą w Egipcie. Powstają również nowezbrojne ugrupowania, przeciwstawiające się strukturom państwowym, do którychnależą Żołnierze Egiptu czy Zjednoczony Ludowy Ruch Oporu. Artykułma na celu przedstawienie przebiegu ekspansji dżihadyzmu w Egipcie po2011 r., wiążąc ten proces z destabilizacją struktur wewnętrznych państwa,przejawiającą się m.in. w częstych zmianach władz.