Datki na kościół w Rumunii (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł analizuje praktykę datków kościelnych w Rumunii. W pierwszejczęści autorzy analizują nową literaturę naukową dotyczącą predyktorówdatków na kościół. Następnie, ilościowo badają bazę danych zachowańreligijnych odpowiadających rumuńskiej próbie krajowej od 2011 roku przyużyciu oprogramowania statystycznego R. Interpretacja uzyskanych wynikówi wnioski zostały przedstawione w ostatniej części opracowania.