Stolica Apostolska w służbie pojednania (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Stolica Apostolska działa w stosunkach międzynarodowych posługując sięzarówno klasyczną dyplomacją, jak i tzw. dyplomacją drugiego toru. W obuprzypadkach najważniejszym „interesem” Kościoła pozostaje zapewnienieswoim wiernym możliwości nieskrępowanego praktykowania swojego kultu,co służy upowszechnianiu wolności religijnej w świecie. Pojednanie stanowielement watykańskiej strategii „oczyszczenia pamięci”, którą zaproponowałświatu Jan Paweł II po zakończeniu zimnej wojny. Tylko zachowanie jejpodstawowych warunków, którymi są prawda, sprawiedliwość, przebaczeniei pojednanie może zapewnić w świecie trwały i prawdziwy pokój.