Związki zawodowe a wpływ zmian technologicznych na rynek pracy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
W tekście przedstawiamy kilka wybranych – naszym zdaniem ważnych –problemów, przed którymi stoi obecnie ruch związkowy, i które wybiegająpoza tradycyjną dyskusję na temat roli i znaczenia związków zawodowychw gospodarce wolnorynkowej (układy zbiorowe, komisje trójstronne, kodekspracy itp.). Najogólniej rzecz biorąc, wszystkie relacje społeczne, które sąwpisane w dany model gospodarowania, wpisane są także w pewien kontekstkulturowy, polityczny oraz cywilizacyjny. Powiązania, zwyczajowe czyteż instytucjonalne, między wymienionymi sferami życia, stanowią skomplikowanąmozaikę interesów, które – aby sprawę jeszcze bardziej doprecyzować– podlegają ciągłej zmianie czasowej i przestrzennej. W tym dynamicznymprocesie przekształcania stosunków pracy niebagatelną rolę odgrywa dziśrozwój naukowo-techniczny (np. robotyzacja), którego oddziaływanie obejmujeskalę globalną i przyjmuje względnie szybkie tempo. Zmiany dotykajątakże tradycyjnych relacji i stosunków pracy, co wpływa na postrzeganie samejaktywności zawodowej.