Analiza stanu aktualnego wypadków przy pracy w latach 2002–2014 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem artykułu jest omówienie sytuacji wypadków przy pracy w Polscew latach 2002–2014. Szczególny nacisk autorka kładzie na analizę poziomu,struktury oraz zmian w czasie wypadków przy pracy w Polsce. W artykuleomówiono również przyczyny oraz skutki wypadków przy pracy w badanymokresie. Artykuł składa się z czterech części głównych: tj. wprowadzenia,informacji na temat rejestracji wypadków przy pracy, wypadków przy pracyw liczbach oraz zakończenia. Podstawowym źródłem danych empirycznychbyły dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Autorkawykazała, że w badanym okresie warunki pracy z punktu widzenia wypadkówprzy pracy nie uległy widocznej poprawie. Praca w Polsce nie stała się szczególniebardziej bezpieczna. W latach 2002–2014 liczba wypadków przy pracyogółem, jak i wskaźnik częstości, nie uległy znacznym zmianom.