Wykorzystywanie instrumentarium współzarządzania publicznego w polityce ochrony zdrowia w krajach rozwiniętych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Niniejszy tekst jest analizą wybranych aspektów polityk publicznychw obszarze ochrony zdrowia w krajach rozwiniętych. Są one badane podkątem realizacji postulatów koncepcji Governance. Celem opracowania jesttakże ukazanie wyników ww. analizy w formie katalogu dobrych praktyk,które mogą stanowić rekomendacje dla innych państw. Realizacja postulatówGovernance jest bowiem szansą na zbudowanie efektywnych polityk w obszarzespołecznym. Jak pokazują doświadczenia państw analizowanych w niniejszymtekście, takie podejście sprzyja kreowaniu systemu dającego społeczeństwuwysoką satysfakcję ze świadczonych usług bez destrukcji finansów publicznych.