Polityka nie istnieje. Metafory, polityka i politologia (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Metafory nie tylko opisują rzeczywistość; w niektórych przypadka ch wręczją kreują. Zachodnie teorie społeczne – inspirujące politologów – wypromowałyswoisty dekalog metafor: społeczeństwa jako żywego organizmu, maszyny,rynku, pola walki, porządku prawnego, gry, teatru, dyskursu, ustalonejhierarchii i wyścigu życia. Przeciwstawianie polityki etyce występuje ze szczególnąmocą, gdy jako metaforę zaczyna się traktować samo pojęcie polityki.Teoria stosunków międzynarodowych u swoich podstaw opiera się na stosunkowoniewielkiej liczbie kategorii z natury będących metaforami. Politykajako działalność celowa, poszukiwanie kompromisu, mechanizm utrzymującyspołeczeństwo jako całość – we współczesnym świecie nie istnieje.