Współczesna niemiecka geopolityka – ciągłość i zmiana (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Współczesna niemiecka geopolityka obciążona jest „grzechem pierworodnym”– gdy w latach 1933–1945 wykorzystana była do polityki podbojów, uzasadniałamasowe zbrodnie wojenne III Rzeszy. Z tego względu po II wojnieświatowej nastąpiło radykalne przerwanie i kompromitacja głównych założeńniemieckiej geopolityki. Współczesny dyskurs o niemieckiej geopolityce bazujew znacznej mierze na konsekwencjach wynikających z centralnego położeniaNiemiec w Europie. Elementy geopolityki odnajdujemy w roli Niemiecjako pośrednika między Rosją i Zachodem, specjalnego traktowania Rosjioraz w rozwiązywaniu kryzysu migracyjnego. Ukazał on nowe linie podziałówna Europę Wschodnią i Zachodnią, które nawiązują do starych wyobrażeńo geopolitycznych interesach państw narodowych.