„Z kim by tu paktować”, czyli agonia nazistowskiej geopolityki u schyłku II wojny światowej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł jest oryginalną próbą pokazania trudnej i skomplikowanej problematykigeopolityki pod koniec II wojny światowej oraz decyzji podejmowanychprzez najważniejsze osoby III Rzeszy Niemieckiej. Autor opisuje, jakgeopolitykę rozumiał ówczesny przywódca III Rze szy – Adolf Hitler. Tematemrozważań jest także postępowanie i biografia tak ważnych osób, z punktuwidzenia ówczesnych władz, jak Joseph Goebbels, Heinrich Himmler czyJoachim von Ribbentrop.