Geopolityczne aspekty polityki zagranicznej Ukrainy w latach 1991–2013 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest analiza polityki zagranicznej Ukrainyw latach 1991–2013, czyli od uzyskania niepodległości aż do eurorewolucjina Majdanie Niezależności w Kijowie oraz jej przesłanek geopolitycznychi ekonomicznych w kontekście obecnego konfliktu między Rosją i Ukrainą,a także jej stosunków z Unią Europejską. Konflikt ten doprowadził Ukrainęnie tylko do ruiny gospodarczej, ale także obnażył jej inne słabe strony orazzdestabilizował jej system polityczny i społeczny. Narastał on już od dłuższegoczasu i zagrażał bezpieczeństwu Ukrainy oraz pokojowi w Europie i na świecie.Zarazem przerwał trwającą od początku istnienia suwerennej Ukrainy(1991 r.) jej politykę zagraniczną, polegającą na balansowaniu między Rosjąa Unią Europejską. Ukraiński kryzys i konflikt z Rosją obnażyły równieżsłabości i mankamenty w działalności UE oraz bankructwo jej dotychczasowejpolityki wschodniej. Tezą główną jest tutaj konstatacja, że mimo obecnegokonfliktu, Ukraina i Rosja ze względów geopolitycznych i geoekonomicznychde facto są na siebie skazane i im szybciej uświadomią to sobie wszystkiezaangażowane w ten konflikt strony, a szczególnie Zachód, tym łatwiej będzieten konflikt, a w zasadzie wojnę, zakończyć, i to z korzyścią dla wszystkichzainteresowanych stron. Unia Europejska powinna uczynić wszystko, abyjak najszybciej doszło do normalizacji stosunków między tymi państwamii wypracować właściwą strategię zarówno wobec Rosji, jak i Ukrainy. Trzebamniej obiecywać Ukrainie i nie straszyć Rosji kolejnymi sankcjami, a więcejskutecznie działać. To zaś wymaga współpracy UE z Ukrainą i Rosją, bezktórej nie jest możliwe pokojowe zakończenie ukraińsko-rosyjskiego konfliktu.Nie oznacza to jednak, że UE musi we wszystkim ulegać Rosji i od razuprzyjmować Ukrainę w poczet członków Unii. Z kolei Rosja nie może łamaćzasad prawa międzynarodowego i musi powrócić do polityki poszanowaniaeuropejskiego status quo oraz do dialogu z Ukrainą, Unią Europejską i StanamiZjednoczonymi.