Osobliwości metodologiczne rosyjskiej geopolityki (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Upadek ideologii komunistycznej i rozpad Związku Radzieckiego spowodowałgwałtowny renesans geopolityki w poradzieckiej Rosji. Myśl geopolitycznarozwijała się w Rosji dwiema drogami – jako nauka lub też szczególnametoda interpretacji stosunków międzynarodowych, a także jako ideologia.W pierwszym przypadku celem było określenie i zdefiniowanie miejscaoraz roli Rosji w nowym pozimnowojennym systemie międzynarodowym,a w drugim – uczynienie z geopolityki dźwigni nowego rosyjskiego mesjanizmu,a nawet neoimperializmu. Geopolityka stawała się w Rosji ideologiąpowszechną mającą wypełnić ideologiczną lukę po upadłym komunizmie,miała kompensować w rosyjskiej tożsamości dyskomfort spowodowany dezintegracjąradzieckiego imperium, wyznaczyć nowe wyzwania i zadania. Zatemz jednej strony myślenie geopolityczne aspirowało do rangi kategorii naukowej,a z drugiej – do statusu dominującego światopoglądu. W artykule zostałyopisane metodologiczne racjonalizacje w ramach rosyjskiej geopolityki orazźródła, kierunki i koncepcje refleksji geopolitycznej w Rosji.