Kapitał zagraniczny a uwarunkowania instytucjonalno-kulturowe działalności bankowej w Polsce (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
W polskim sektorze bankowym od lat dwutysięcznych dominuje kapitałzagraniczny. Jego funkcjonowanie w dużym stopniu determinują uwarunkowaniainstytucjonalno-kulturowe kraju goszczącego obcych inwestorów, czyliPolski. Właściciele większości banków pochodzą z państw, w których gospodarkarynkowa ma długowiekowe tradycje, ale także społeczeństwa różnią sięw kwestii postrzegania i przestrzegania prawa. Celem artykułu jest więc wskazanieznaczenia tych odmienności dla rozwoju polskiego sektora bankowego,jak również pokazanie, że do głównych barier i determinant instytucjonalno--kulturowych, z jakimi przyszło się zmierzyć kapitałowi zagranicznemu, należąte o charakterze regulacyjno-nadzorczym. Przedstawione poglądy oparte sąna dostępnej literaturze, raportach oraz badaniach własnych – 59 wywiadachprzeprowadzonych wśród kadry menedżerskiej banków z udziałem kapitałuzagranicznego (byłych i obecnych członków zarządów, rad nadzorczych orazdyrektorów zarządzających) oraz z przedstawicielami nadzoru bankowego(członkami Komisji Nadzoru Finansowego).