Modele dwóch dużych gospodarek i unii walutowej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Analiza funkcjonowania gospodarki otwartej w krótkim okresie zarównow teorii ekonomii, jak i dydaktyce jest silnie umocowana w modelu IS-LM--BP, który posiada ograniczenia mające fundamentalne znaczenie praktycznew kontekście europejskiej integracji, mianowicie model nie pozwala na analizęprzypadku unii walutowej. Z tych względów warto bliżej przyjrzeć sięanalizie gospodarki kraju i zagranicy, która jest możliwa w ramach modeludwóch gospodarek. Rozszerzenie perspektywy na dwie jednostki umożliwianie tylko śledzenie skutków szoków makroekonomicznych w obydwu gospodarkach,ale także pozwala na dokładną analizę mechanizmów odpowiedzialnychza przenoszenie się szoków z jednego kraju do drugiego. Dodatkowozastosowanie podejścia opartego na dwóch gospodarkach pozwoliło autorowina opracowanie kompletnie nowego modelu dwóch krajów funkcjonującychw warunkach unii walutowej, który pozwala na analizę transmisji szoków,niemożliwej w przypadku modelu ze sztywnym kursem walutowym. Prezentowanyponiżej model dwóch gospodarek działających w warunkach unii walutowejma także walory dydaktyczne związane z jego prostotą w porównaniuz modelem dwóch dużych gospodarek. Analiza modeli dwóch dużych gospodarekw warunkach płynnego kursu walutowego i gospodarek działającychw warunkach unii walutowej pokazuje znaczne różnice w funkcjonowaniutych dwóch typów ugrupowań. Różnice te dotyczą nie tylko tego, jakie sąskutki szoków makroekonomicznych (zarówno realnych, jak i nominalnych)w analizowanych krajach, ale także sposobu transmisji szoków z jednego krajudo drugiego.