Zmiany granic okręgów wyborczych w wyborach do Izby Reprezentantów Kongresu Stanów Zjednoczonych i ich rola w systemie politycznym USA (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Głównym celem artykułu jest analiza systemu zmian granic okręgów wyborczychw wyborach do Izby Reprezentantów Kongresu USA oraz zbadanie,jakie konsekwencje ma on dla funkcjonowania całego systemu politycznego.Artykuł opiera się na tezie, że zmiany granic okręgów nie mają bezpośredniegowpływu na wyniki wyborów i na system polityczny, mają jednak istotnywpływ pośredni, wzmacniający inne tendencje, a także pośredniczący, polegającyna transmisji zmian z jednego poziomu systemu politycznego na inny.Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej przedstawiony jest historycznyproces kształtowania się systemu zmian granic okręgów wyborczych,od ustanowienia Stanów Zjednoczonych aż do lat 60. XX wieku. W drugiejczęści omówione są trzy kolejne etapy ewolucji współczesnego systemu zmiangranic okręgów. W trzeciej części zanalizowany jest wpływ systemu zmiangranic okręgów na funkcjonowanie całego systemu politycznego. Poruszonesą takie zagadnienia, jak: bezpośredni wpływ na wynik wyborów, domniemanyzanik konkurencji wyborczej, rosnąca polaryzacja sceny politycznej i elektoratuoraz wrażliwość wybranych przedstawicieli na problemy wyborców.