Komunikacja interkulturowa pomiędzy Polską a Niemcami w Unii Europejskiej i jej problemy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Tematem artykułu są relacje międzykulturowe pomiędzy Polską a Niemcamiw Unii Europejskiej. Pierwsza część pracy poświęcona została analizieróżnic i podobieństw kulturowych między społeczeństwami obu państw.Natomiast w drugiej części artykułu, właściwej rzeczowo z punktu widzeniajego tytułu, przedstawiono zagadnienie komunikacji międzykulturowej międzyPolakami a Niemcami na przykładzie trzech studiów przypadku: polskieji niemieckiej kultury biznesu; polskiej i niemieckiej migracji w regionie przygranicznym,a także relacji międzykulturowych pomiędzy polskimi i niemieckimistudentami na Uniwersytecie Viadrina we Frankfurcie nad Odrą.