Polska i Niemcy – medialne obrazy z początku lat 90. ubiegłego wieku na przykładzie „Gazety Zachodniej – Westzeitung” (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł stanowi próbę określenia roli środków masowego przekazuw komunikacji międzynarodowej, wpisanej w funkcjonowanie polsko-niemieckiegopogranicza tuż po 1989 roku. Jako przykład wykorzystano publikacjeprasowe, które w okresie od kwietnia 1990 r. do sierpnia 1995 r. ukazywałysię na łamach „Gazety Zachodniej – Westzeitung”, będącej efektem współpracywrocławskiego wydawnictwa „Fo-Press” z niemieckim wydawcą DieterBreuer Verlag z Wiesbaden. Czasopismo to należy uznać za jeden z pierwszychpo transformacji ustrojowej niezależnych (prywatny wydawca) transgranicznychprojektów medialnych, realizujących postulaty: międzynarodowejorganizacji zespołów redakcyjnych, transgranicznego oddziaływania pisma(zasięgu kolportażu), dwujęzyczności oraz treści przekazu (ukierunkowanegona polsko-niemiecką problematykę). Czasopismo jest jednym z przykładówodradzania się niezależnego dziennikarstwa po 1989 roku w Polsce. Pomimoże nie przetrwało „próby czasu” – jego funkcjonowanie było nierozerwalniezwiązane ze zmianami transformacyjnymi w Polsce – odegrało istotną rolęw kształtowaniu opinii o Niemcach w Polsce i Polakach w Niemczech.