Czy zostaną w Norwegii na stałe? Polscy migranci i ich rodziny (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Polacy stanowią nie tylko najliczniejszą grupę imigrantów mieszkającychw Norwegii (według Norweskiego Urzędu Statystycznego liczba osób z polskimpochodzeniem w 2015 roku wyniosła 99 424), ale także są najliczniejszągrupą imigrantów w wielu miejscowościach. Artykuł przedstawia różne wzoryosiedlania się Polaków w Norwegii. Na podstawie badania można stwierdzić,że bez względu na początkowe plany Polacy osiedlają się w Norwegii nastałe i w tym kraju, a nie w Polsce, widzą swoją przyszłość. Ich aktywność nieogranicza się do podejmowania pracy w Norwegii, zakładają tu rodziny albosprowadzają krewnych z Polski, kupują nieruchomości i posyłają dzieci doprzedszkoli i szkół.