Ewolucja narodowych reguł fiskalnych w krajach Unii Europejskiej w okresie 2004–2014 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem artykułu jest empiryczna analiza ewolucji narodowych reguł fiskalnychw krajach Unii Europejskiej w latach 2004–2014. Reguły fiskalne sąjednym z ważniejszych instrumentów wpływających na efektywność prowadzonejw danym kraju polityki fiskalnej. W okresie kryzysu ekonomicznegopodstawowym celem reguł fiskalnych jest konsolidacja sektora finansówpublicznych, przede wszystkim ograniczenie deficytu budżetowego i długupublicznego. Prowadzone badanie jest analizą porównawczą koncentrującąsię na ocenie zmian ilości oraz jakości reguł narodowych w 27 krajach UniiEuropejskiej. Za najważniejsze czynniki różnicujące średnią liczbę narodowychreguł fiskalnych stosowanych w poszczególnych krajach przyjęto: okresprzynależności kraju do UE, mentalność fiskalną danego kraju oraz członkostwow Unii Walutowej. Z przeprowadzonych badań wynika, że w okresie2004–2014 rosła liczba reguł narodowych w krajach UE i dynamiczniepoprawiała się ich jakość. Ponadto stwierdzono, że wymienione wyżej czynnikisą istotnymi determinantami liczebności narodowych reguł fiskalnychstosowanych przez poszczególne kraje UE. Zauważono również, że czynnikite różnicują dynamikę zmian jakości narodowych reguł fiskalnych w poszczególnychgrupach krajów.