Pomiar nierówności dochodów: ponowna analiza eksperymentów ankietowych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Próby zrozumienia, jak zwykli ludzie postrzegają nierówność dochodów, tostosunkowo nowa dziedzina badań o szybko rosnącym znaczeniu. Mimo powszechnegostosowania miar nierówności założenia, które leżą u ich podstaw,nie są w pełni akceptowane, co pokazali w swoich badaniach Amiel i Cowell(1992; 1999). Jednakże wyniki tych badań zawierają wiele niespójnych i trudnychdo zrozumienia odpowiedzi. Niniejszy artykuł analizuje metodologięzastosowaną przez Amiela i Cowella do poznania poglądów ludzi na tematnierówności w dochodach. Przedstawiono w nim wyniki powtórzenia badańAmiela i Cowella (1992), uzupełnionego o serię wywiadów jakościowychz wybranymi respondentami. Badanie przeprowadzono w Polsce na 132 studentachekonomii i socjologii. Wywiady jakościowe oraz późniejsza analizadanych ujawniły wiele problemów, które powodowały udzielanie niespójnychodpowiedzi. W artykule zawarto również możliwe rozwiązania zauważonychproblemów.