Lord Acton a Polska (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Z jednym wyjątkiem, lord Acton nie napisał nic, co byłoby w całościpoświęcone Polsce. Z drugiej strony, Rzeczpospolita Obojga Narodów orazPolska w ogólności występują często na stronach tego, co Acton napisał. Artykułniniejszy zbiera te porozrzucane uwagi i próbuje zbadać poglądy Actonana Polskę, poczynając od początku jej historii w X wieku, a kończąc napowstaniu styczniowym 1863 r. Konkluzje nieco rozczarowują, ale i zaskakują.Znając historię Polski w wielu szczegółach, Acton nie wychodzi jednak pozastandardowe, zachodnie ujęcie, dowodząc, że nie miał własnych przemyśleńna temat demokracji szlacheckiej i polskich wolności. Z kolei jego stosunekdo powstania styczniowego zaskakuje zimnym, realpolitik podejściem, dalekimod zwykłego, dogmatycznego ukochania obywatelskiej wolności. Pod tymwzględem artykuł rewiduje w pewnym stopniu to, co wiedzieliśmy na tematactońskiej teorii wolności oraz jego ujęciu liberalizmu.