Amerykańsko-kubańska dyplomacja baseballowa jako przykład działania na rzecz zbliżenia wrogich państw (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem badania podjętego w niniejszym artykule jest analiza jednegoz przejawów dyplomacji sportowej ukierunkowanej na zbliżenie pomiędzydwoma skonfliktowanymi krajami, mianowicie Stanami Zjednoczonymii Kubą. Pomiędzy tymi państwami doszło do wielu kontaktów sportowych,w tym w poddanym analizie w niniejszym artykule baseballu. Podjęte badaniamają charakter empiryczny i stanowią studium przypadku jednego z przejawówpozytywnej dyplomacji sportowej. W badaniu zastosowano metodędecyzyjną, natomiast dane pozyskiwane były z opracowań historycznych,dokumentów amerykańskich oraz materiałów prasowych. W wyniku przeprowadzonychbadań udało się ustalić, że amerykańsko-kubańska dyplomacjabaseballowa okazała się jedynie częściowo skutecznym narzędziem zbliżeniapomiędzy skonfliktowanymi państwami. Podobnie, wybór akurat tej dyscyplinysportowej do jej przeprowadzenia niósł ze sobą zarówno pozytywne,jak i negatywne skutki. Stwierdzono ponadto, że w rzeczywistości dyplomacjabaseballowa USA–Kuba integrowała elementy zarówno pozytywnej, jaki negatywnej dyplomacji sportowej.