Fundamenty ideowe i cele polityki zagranicznej Prawa i Sprawiedliwości z perspektywy 2005 roku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Artykuł dotyczy podstaw polityki zagranicznej Prawa i Sprawiedliwościz perspektywy 2005 roku. W swojej treści dotyka kwestii polityki historycznejPolski i jej roli w polityce zagranicznej, a także problemu przywództwapolitycznego. Stanowi także próbę porównania założeń polityki zagranicznejII Rzeczpospolitej i obozu Józefa Piłsudskiego z polityką zagraniczną Prawai Sprawiedliwości.