Zadania i cele polityki zagranicznej Władimira Putina (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest analiza polityki zagranicznej WładimiraPutina oraz próba ukazania jej przesłanek, zadań i celów. Autor stara sięodpowiedzieć na wiele pytań dotyczących współczesnej Rosji, m.in., czy dążyona do odzyskania statusu supermocarstwowego i czy jej polityka zagranicznazagraża bezpieczeństwu międzynarodowemu? Ponadto próbuje odpowiedziećna pytania dotyczące przyszłości Rosji i jej roli na arenie międzynarodowej,a także przyszłości prezydenta Władimira Putina. Tezą główną artykułu jestkonstatacja, że cele i zadania, jakie postawił Władimir Putin przed politykązagraniczną Rosji, stanowią poważne zagrożenie dla pokoju w Europie i bezpieczeństwamiędzynarodowego. Autor pokazuje tutaj, że Władimir Putinkonsekwentnie dąży dziś do odbudowy potęgi gospodarczej i wojskowej Rosji,a jego zasadniczym celem jest umocnienie pozycji Rosji na arenie międzynarodowej– takiej pozycji, jaką miał Związek Radziecki. Jednakże politykata, jeśli nie będzie oparta na stabilnym systemie politycznym i gospodarczymRosji, może zakończyć się katastrofą dla Rosji i jej obecnego przywódcy.