Polacy w Norwegii - potrzebowaliśmy pracowników, a przyjechali ludzie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Początkowe oczekiwania związane ze swobodnym przepływem osóbw obrębie Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą być, przynajmniejczęściowo, postawione pod znakiem zapytania. Artykuł ten ma na celupodkreślenie podstawowych tendencji dotyczących odpływów migracyjnychPolaków do Norwegii, ze zwróceniem szczególnej uwagi na temat wyzwańintegracyjnych, a głównie integracji polskich dzieci w Norwegii. Coraz więcejPolaków decyduje się na bardziej trwałe osiedlenie się zamiast ruchów wahadłowychmiędzy Norwegią a Polską. Jest to wyzwanie nie tylko dla nich, alei dla norweskiego społeczeństwa i polityki. Artykuł jest wynikiem projektuTRANSFAM, finansowanego przez Norweski Mechanizm Finansowy, którykoncentruje się na badaniu migracji międzynarodowych oraz „tworzeniurodzin” przez Polaków w Norwegii. Uczestnikami projektu są UniwersytetJagielloński (lider) i jego partnerzy z polsko-norweskiego konsorcjum: CentrumStosunków Międzynarodowych, Agder Research oraz Nova.