Ocena wpływu środków Unii Europejskiej na wybrane wskaźniki społeczno-gospodarcze Polski w latach 2004–2013 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem opracowania jest próba oszacowania korzyści i strat związanychz udziałem Polski w UE. Z przedstawionego salda rozliczeń Polski z UE,według oficjalnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że jest ono dlaPolski dodatnie. W artykule tym pokazano też inne koszty, ponoszone przezPolskę, poza składką z tytułu akcesji do UE. Przedstawiono najczęściejwystępujące bariery w aspekcie życia projektów finansowanych ze środkówunijnych, na które natrafiają beneficjenci funduszy unijnych. Wymienionezostały koszty ponoszone przez inwestorów, związane z koniecznością prefinansowaniai gromadzenia wkładu własnego w inwestycjach współfinansowanychze środków unijnych. Podano przykłady nietrafionych, nieefektywnychinwestycji współfinansowanych z funduszy UE, które generują straty. Podjętotakże próbę pokazania kosztów związanych z implementacją i stosowaniemnorm unijnych. Zarysowano bilans korzyści i strat wynikających z emigracjiPolaków. Za istotne uznano przedstawienie wymiernych, znaczących korzyści,jakie uzyskują bogate kraje UE (płatnicy netto) z różnych obszarów współpracyz Polską. Dokonane porównanie Polski na tle krajów UE według wybranychwskaźników społeczno-gospodarczych pokazuje znaczny dystans dzielącyPolskę w stosunku do „starych” krajów Wspólnoty.