Neoweberowskie państwo w kontekście globalnego kryzysu ekonomicznego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie neoweberowskiego modelupaństwa w kontekście zachodzących zmian w postrzeganiu roli państwaw gospodarce, spowodowanych globalnym kryzysem ekonomicznym zapoczątkowanymna przełomie lat 2007 i 2008. W wyniku załamania rynkukredytów hipotecznych w Stanach Zjednoczonych, które z czasem doprowadziłodo zapaści wielu gospodarek świata, część ekspertów zaczęła dostrzegaćpotrzebę zwiększenia roli państwa, osłabionego w wyniku popularyzacjirozwiązań charakterystycznych dla nurtu nowego zarządzania publicznego czywspółzarządzania publicznego. Jedną z propozycji, która zyskała w efekciena znaczeniu, był model neoweberowskiego państwa (the Neo-WeberianState) zaproponowany przez C. Pollitta oraz G. Bouckaerta. Ich rozwiązaniestanowi połączenie najlepszych aspektów nowego zarządzania publicznegoi współzarządzania publicznego z klasyczną biurokracją weberowską zakładającąodgrywanie przez państwo roli głównego koordynatora działań na rzeczprzeciwdziałania globalnym problemom. W tym artykule autor przedstawianiektóre przyczyny wybuchu globalnego kryzysu ekonomicznego odwołującsię do koncepcji zwierzęcych instynktów J. M. Keynesa, którą to przeanalizowalina podstawie obecnych problemów światowych gospodarek G. Akerlofi R. Schiller. Następnie autor dokonuje oceny, w jakim stopniu neoweberowskimodel stanowi odpowiedź na występowanie zwierzęcych instynktów w gospodarcei wskazuje przykłady rozwiązań zgodnych z propozycją Ch. Pollitta orazG. Bouckaerta na gruncie amerykańskim i europejskim.