Strategia geopolityczna mniejszego państwa: studium przypadku obecności Polski w UE (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem artykułu jest analiza wyborów strategicznych dokonanych przezmniejsze państwo, które nie ma statusu wielkich mocarstw i wchodzi w strukturyintegracji europejskiej. W teoretycznej części artykułu przedstawionowybrane podejścia akademickie, które koncentrują się na sytuacji państww ładzie międzynarodowym, ze szczególnym uwzględnieniem integracji regionalnej.Celem analizy jest pokazanie, w jaki sposób wybrane teorie prezentująrolę małych państw i ich podstawowe strategiczne wybory geopolityczne.W części empirycznej analizowana jest strategia geopolityczna Polski, zeszczególnym uwzględnieniem roli integracji regionalnej w tej strategii.