Unia Europejska i Chiny w XXI wieku – problemy, szanse i zagrożenia (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Nie ulega wątpliwości, że zarówno Unia Europejska, jak i Chiny odgrywajądziś – obok Stanów Zjednoczonych – główne role na arenie międzynarodowej.We wzajemnych relacjach mają status partnerów strategicznych i starająsię rozwijać współpracę we wszystkich dziedzinach, ale też występują międzynimi różnice zdań i stanowisk w wielu istotnych sprawach. W artykule próbujępokazać przesłanki, szanse i zagrożenia dla obu tych aktorów na arenie międzynarodowejoraz ich wzajemne relacje dziś i w przyszłości. Ponadto usiłujęzweryfikować kontrowersyjną – moim zdaniem – hipotezę, lansowaną przezwielu badaczy, która zakłada, że wiek XXI będzie wiekiem Azji, czyli de factoChin. Na temat współczesnych Chin i ich roli na arenie międzynarodowejoraz stosunków z Unią Europejską ukazało się już dużo publikacji na całymświecie, ale wciąż nie wiemy dokąd tak naprawdę Chiny zmierzają i czy UniaEuropejska nie rozpadnie się w XXI wieku? Istnieją też wątpliwości odnośniechińskiego „zwrotu w kierunku multilateralizmu”. Zdaniem niektórychbadaczy ma on całkowicie pozorny charakter i służy tylko do kamuflowaniadalekosiężnych celów ChRL, czyli przejęcia przez nią kontroli nad światemw drugiej połowie XXI wieku.