Wciąż więcej o historii niż o teraźniejszości – obraz Rosji, Niemiec i Ukrainy w polskich mediach w drugiej połowie 2013 roku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Niniejsza praca ma na celu przedstawienie obrazu sąsiadów Polski – Rosji,Niemiec i Ukrainy, prezentowanego w polskich mediach w okresie od lipca dogrudnia 2013. Analizie poddany został szereg artykułów (początkowo 8096),zebranych z różnych źródeł dostępnych on-line (z portali informacyjnych orazstron internetowych popularnych dzienników i tygodników). Wyboru źródełdokonano na podstawie ich popularności oraz w celu uzyskania możliweszerokiego spektrum prezentowanych w nich poglądów politycznych. Analizazostała przeprowadzona zarówno przy użyciu metod jakościowych i ilościowychz wykorzystaniem oprogramowania CAQDAS (QDA Data Miner orazWordstat). Wyniki badania pokazują, iż polskie media skoncentrowane sąprzede wszystkim na sąsiednich krajach, co więcej, przedstawiają je w raczejciemnych barwach. Ponadto duża część artykułów, w których opisywane byłyNiemcy, Rosja i Ukraina, zawierało nawiązania historyczne, przede wszystkimdotyczące okresu II Wojny Światowej. Powyższe spostrzeżenia nasuwająkolejne pytania badawcze. Po pierwsze, na ile obraz innych krajów w mediachw 2013 roku mógł oddawać nastroje społeczne i być wskaźnikiem mogącympozwalać na przewidywanie wyników wyborów. Albo też, na ile mógł byćkreowany przez wydawców, dążących do uzyskania wpływu na odbiorcówi ich wybory polityczne. Niezależnie od tego, która z powyższych hipotez jestprawdziwa, można domniemywać, iż obraz w mediach może służyć predykcjidecyzji politycznych i nakreślaniu ram polityki międzynarodowej i dyplomacjipublicznej. Dowodów na sensowność tej hipotezy dostarcza choćby analizaobecnych priorytetów dyplomacji publicznej w Polsce.