Miejsce Ukrainy w polityce sąsiedztwa Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest próba ukazania miejsca Ukrainy w EuropejskiejPolityce Sąsiedztwa (ustanowionej w 2004 roku) oraz w ramachbazującego na tej polityce projektu Partnerstwa Wschodniego. Szczególnynacisk położony zostanie na rolę Polski w kształtowaniu wschodniego wymiarupolityki Unii Europejskiej. „Pomarańczowa rewolucja” z 2004 roku orazwydarzenia z przełomu 2013 i 2014 roku zwane „Euromajdanem” na Ukrainiepokazały, że kierunek europejski tego państwa ma kluczowe znaczeniedla części społeczeństwa i elit politycznych Ukrainy. Integracja z Unią Europejskąoznacza dla Ukrainy konieczność dokonania wyboru cywilizacyjnego.Należy pamiętać, że spośród wszystkich państw położonych na wschodnichgranicach Unii Europejskiej to właśnie Ukraina stanowi największe wyzwanie.Pozycja geopolityczna i geoekonomiczna Ukrainy powoduje, że jest onakluczowym państwem nie tylko dla UE, ale również dla Rosji.