Integracja osób rosyjskojęzycznych w państwach bałtyckich (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem artykułu będzie spojrzenie porównawcze na polityki integracyjneEstonii, Łotwy i Litwy oraz modele adaptacyjne osób rosyjskojęzycznychw państwach bałtyckich po odzyskaniu przez nie niepodległości. W związkuz tym zostaną nakreślone dotychczasowe podejścia integracyjne, ich uwarunkowaniai skutki. Dodatkowo, badanie obejmie kwestię kształtowaniatożsamości obywatelskiej i kulturowej osób rosyjskojęzycznych jako rezultatprocesów integracyjnych. Analiza opiera się na założeniu, że państwa bałtyckiestosowały różne modele integracyjne w zależności od uwarunkowańhistorycznych, politycznych i społecznych. Efektywność integracji zależałazarówno od strategii narodowej, jak i otwartości grup etnicznych (tytularneji mniejszościowej) na adaptację w nowym środowisku.