Ekonomiczne aspekty transformacji instytucjonalnej w krajach proradzieckich – stan oraz konsekwencje dla ich rozwoju i konkurencyjności (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problematyka transformacji instytucjonalnej,a konkretnie jej ekonomicznych aspektów, w krajach byłegoZSRR. W szczególności omówione zostały wybrane aspekty teoretyczneodnoszące się do transformacji instytucjonalnej gospodarek postkomunistycznych.Następnie dokonano syntetycznej analizy poziomu zaawansowaniaowej transformacji na obszarze poradzieckim, a także ich konsekwencjidla poziomu rozwoju oraz międzynarodowej konkurencyjności gospodarektych krajów. W kolejnej zaś części odniesiono się do przyszłości transformacjiinstytucjonalnej gospodarek poradzieckich. Z przeprowadzonej analizywynika, że: procesy transformacji instytucjonalnej gospodarek na obszarzeporadzieckim od samego początku (tj. rozpadu ZSRR) były silnie zróżnicowane,zarówno pod względem przyjętych strategii transformacyjnych, jaki skuteczności ich realizacji, czego wymiernym rezultatem są dzisiejsze bardzozróżnicowane efekty w tym zakresie; obecny poziom rozwoju, jak równieżmiędzynarodowa konkurencyjność większości gospodarek poradzieckichnie są de facto bezpośrednią konsekwencją stanu zaawansowania ich transformacjiinstytucjonalnej; w dającej się przewidzieć przyszłości nie należyoczekiwać dokończenia procesów transformacji instytucjonalnej i tym samymwprowadzenia liberalnego otoczenia instytucjonalnego, charakterystycznegodla gospodarek wolnorynkowych.