Polityki podatkowe Polski, Słowacji i Bułgarii: siedzenie na tykającej bombie czy doganianie Zachodu (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Artykuł dokonuje analizy porównawczej funkcjonowania systemów podatkowychBułgarii, Słowacji i Polski, poszukując odpowiedzi na pytanie czypodatek liniowy był w stanie sprostać pokładanym w nim nadziejom. Polska,Bułgaria i Słowacja zostały wybrane do przeprowadzenia analizy porównawczej,ponieważ nominalnie posiadają odmienne systemy podatkowe. Polskaposiada progresywny, Słowacja – podatek liniowy, zachowując jednakelementy progresywnego opodatkowania, a Bułgaria posiada najbardziejradykalny system podatku liniowego w regionie. Co więcej, po ćwierć wiekumożna dojść do wniosku, że ekonomiczne i podatkowe doświadczenia niepotwierdzają w całości dogmatu podatku liniowego. Badania przedstawionew artykule prowadzą do wniosku, że w swojej istocie dyskusja nad tym,czy dany system podatkowy jest liniowy czy też nie, posiada drugorzędneznaczenie, ponieważ wszystkie badane systemy podatkowe w swojej istociezostały „spłaszczone” w praktyce. Po drugie, że dążenie do bezpośrednichinwestycji zagranicznych nie może odbywać się ślepo i bezkrytycznie, skorodoświadczenia trzech państw ukazują odmienne, i co najważniejsze, nie tylkopozytywne wyniki. Ostatecznie autor dochodzi do wniosku, że wyniki systemówpodatkowych analizowanych państw nie są w stanie spełnić oczekiwańpokładanych w podatku liniowym, co do rozwiązania takich wewnętrznychproblemów, jak zmniejszenie luki podatkowej, unikanie podatków czy teżsłabość administracji podatkowej. Biorąc pod uwagę fakt, że po dwudziestupięciu latach te trzy państwa osiągnęły odmienny poziomy rozwoju gospodarczego,pozostaje pytanie, czy obecne systemy podatkowe są nadal aktualne,czy też się zdezaktualizowały? Gdy Polska i Słowacja zbliżają się do wyzwań„pułapki średniego wzrostu”, Bułgaria nadal musi „doganiać”. Dlatego, tepierwsze muszą zastanowić się ponownie nad słabościami swoich systemówpodatkowych, a Bułgaria powinna poddać ponownej refleksji swoje podejściedo bezpośrednich inwestycji zagranicznych i zmienić kierunek swojej politykipodatkowej.