Jak charyzmatyczny lider buduje strategię: przykład klubu piłkarskiego Górnik Zabrze (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Bazując na koncepcjach przedsiębiorczej szkoły budowania strategii orazz teorii przywództwa, sformułowaliśmy wniosek, że firmy zarządzane przezcharyzmatycznego lidera, osobiście odpowiedzialnego za budowanie strategii,mają wyższą zmienność wyników od firm z zaplanowanym, formalnymprocesem formułowania strategii. Jest to związane z faktem, że silni liderzymogą mieć jasną i dobrze określoną wizję, lecz także mogą być w błędziei egzekucja ich wizji może doprowadzić do istotnej porażki. Jako że charyzmatyczniliderzy mają silny wpływ na wszystkich udziałowców, ich decyzjenie są zazwyczaj kwestionowane, co powoduje, że ich wpływ na efektywnośćorganizacji jest bardzo silny. Dodatkowo pokazujemy, że szkoła przedsiębiorczajest zazwyczaj stosowana we wczesnych etapach życia firmy. Wrazz dojrzewaniem organizacji zmniejsza się rola przedsiębiorczego wizjonerstwai wzrasta rola bardziej sformalizowanego sposobu budowania strategii. Niemniejjednak istnieją przypadki, gdy organizacja operuje na bardzo zmiennymoraz silnie konkurencyjnym rynku i potrzebuje nawet na późniejszymetapie swojego życia wizjonera z przedsiębiorczym podejściem do budowaniastrategii. Nasze wnioski wskazują, że zarządzanie strategiczne jednego charyzmatycznegoprzywódcy może prowadzić do albo sporego sukcesu albosporej porażki. Jakkolwiek szkoła przedsiębiorcza nie powinna być łączonaze sformalizowanym procesem zarządzania strategicznego. Te dwie perspektywynie mogą być łączone ze względu na różnice stojące u ich podstaw. Gdywystępują jednocześnie prowadzą do porażki, gdy natomiast są stosowanerozłącznie – prowadzą do sukcesu.