Ugrupowania polityczne Polskiego Państwa Podziemnego poza koalicją rządzącą. Kilka postulatów badawczych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
W czasie okupacji niemieckiej powstało w konspiracji wiele ugrupowańpolitycznych. Powstające licznie w pierwszych dwóch latach okupacji, a czasem– jak w wypadku piłsudczyków – i później, reprezentowały wszystkieprzedwojenne kierunki ideowe. Chociaż wywodziły się z różnych środowiskpolitycznych i społecznych okresu międzywojennego, a czasem, jak StronnictwoDemokratyczne, wprost z międzywojennych ugrupowań politycznych, toich działalność okupacyjna nie była prostą kontynuacją przedwojennej. Decydowałao tym całkowicie zmieniona sytuacja polityczna i warunki, w jakichtę działalność prowadziły. Z chwilą swojego powstania wprowadzały więcnową jakość w polskim życiu politycznym. Celem artykułu, opartego przedewszystkim na dokumentacji archiwalnej oraz dokumentach i relacjach drukowanych,jest uzasadnienie konieczności podjęcia badań dotyczących tejtematyki i propozycja próby opracowania katalogu spraw i problemów z niązwiązanych, jak m.in. opisanie ich struktur organizacyjnych (kierowniczychi niższych szczebli); określenie zasięgu terytorialnego i liczebności;scharakteryzowanie wydawnictw i ich zaplecza technicznego (funkcjonowanie drukarnii kolportażu), form łączności wewnątrzorganizacyjnej, środków finansowaniadziałalności; ustalenie, z jakich przedwojennych środowisk politycznych i społecznychwywodzili się ich członkowie; przedstawienie relacji i stosunku dowładz polskich na uchodźstwie, ZWZ-AK, Delegatury Rządu RP, ugrupowańpolitycznych „grubej czwórki” oraz stosunków między samymi organizacjamidziałającymi poza nią; charakterystyka myśli politycznej; omówienie praktycznegofunkcjonowania każdej organizacji w warunkach wyjątkowo brutalnejpolityki okupacyjnej oraz prześladowań i martyrologii ich działaczy.