System edukacji w Polsce – wybrane problemy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Edukacja jest jednym z najważniejszych czynników wzrostu gospodarczego.Rozwój edukacji jest ważnym postulatem polityki państwa orazUnii Europejskiej. Odkąd zdano sobie sprawę z kluczowości tego zjawiska,poczyniono wiele działań na rzecz poprawy jakości kształcenia oraz wzrostuinnowacyjności. Polityka Unii, skoncentrowana na wyrównaniu szans międzywszystkimi państwami Wspólnoty, tworzy warunki sprzyjające rozwojowiedukacji, delegując do państw odpowiednie środki zarówno finansowe, jaki intelektualne. Głównym celem artykułu jest omówienie roli i znaczeniasystemu edukacji we współczesnym świecie, ze szczególnym uwzględnieniemaktualnej sytuacji w Polsce. Niniejszy artykuł ma charakter faktograficzny,zawiera przegląd aktualnych dokumentów krajowych i europejskich traktującycho systemie edukacji. Niemniej jednak, jedna z części poświęcona jestprezentacji i analizie danych statystycznych. Wykorzystane dane ilościowepozwoliły na ukazanie sytuacji polskiego systemu edukacji na tle pozostałychpaństw członkowskich. Przeprowadzone w pracy rozważania, ukazującem.in. słabe i mocne strony polskiego systemu edukacji, powinny być pewnymwskazaniem dla decydentów o sposobie jego finansowania i reformowania.Zaprezentowane badania i sformułowane wnioski stanowią przyczynek dodalszych analiz i prac w tym zakresie, wzbogacając wiedzę o systemie edukacjiw Polsce.