Zmiany demograficzne w kontekście zrównoważonego rozwoju – Polska na tle krajów Unii Europejskiej. Analiza komparatywna (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Zrównoważony rozwój stanowi jeden z fundamentów, na których opartofunkcjonowanie Unii Europejskiej. Od ponad 20 lat uznaje się go równieżza naczelną zasadę rozwoju społeczno-gospodarczego Polski. Jego pomiarumożliwia obszerny zbiór wskaźników. Problematyka demograficzna wpisanajest w koncepcję zrównoważonego rozwoju. Dotyczy ona wymiaru zarównospołecznego, jak też ekonomicznego czy środowiskowego. Zasadniczymcelem artykułu jest poddanie rozważaniom problematyki zachodzących zmiandemograficznych w kontekście wymiaru społecznego zrównoważonego rozwojuw Polsce, a także w innych krajach Unii Europejskiej (UE). Przyjętyhoryzont czasowy prowadzonych analiz wyznaczają lata 2004–2014. Zakresprzestrzenny badań to 25 krajów UE w podziale na grupy (UE-10, czylikraje, które wraz z Polską z dniem 1 maja 2004 r. stały się członkami UE;UE-15 – kraje „starej Unii”). Część teoretyczną artykułu oparto na literaturzeprzedmiotu, dokumentach z zakresu analizowanej problematyki. W częścikwantyfikacyjnej opracowania wykorzystano wskaźniki zrównoważonego rozwojuw największym stopniu odnoszące się do zachodzących zmian demograficznych(problematyki starzenia się społeczeństwa) w wymiarze społecznymzrównoważonego rozwoju.