Czy Unia Europejska zagraża Polsce i jej racji stanu? Aspekty teoretyczne i utylitarne (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, którew ostatnim czasie dość często pojawia się w dyskusjach naukowych i wśródpolityków: czy Unia Europejska zagraża Polsce i jej interesom narodowym?Pod wpływem krytyki globalizacji i jej negatywnych efektów oraz megakryzysu,któremu już od dłuższego czasu nie może podołać UE, narastają w Europiei na świecie populizm i tendencje nacjonalistyczne. Na fali tej do głosudochodzą partie skrajnie prawicowe, gloryfikujące istotę państwa narodowegooraz negujące sens dalszego istnienia Unii Europejskiej, która nie radzi sobiez kryzysem finansowo-gospodarczym, imigracyjnym, przywództwa, aksjologii,terroryzmem międzynarodowym i wieloma innymi problemami. W globalizacjii w UE upatruje się dziś źródeł owych problemów, z którymi boryka sięwiele państw w Europie i na świecie. Artykuł ten, tak w aspekcie teoretycznym,jak i utylitarnym, pokazuje specyfikę Unii Europejskiej i jej znaczeniedla stosunków międzynarodowych, a szczególnie dla państw narodowych – naprzykładzie Polski – w realiach współczesnego, dynamicznie zmieniającego sięświata. Tezą główną jest tutaj konstatacja, że UE w sposób bezpośredni niezagraża państwu członkowskiemu i jego interesom narodowym, ale w określonychsytuacjach – dla dobra większości swoich członków – może jednakograniczyć i ogranicza jego suwerenność polityczną i aktywność międzynarodową,a tym samym zmusza je do zachowań sprzecznych z jego interesemnarodowym i racją stanu.