Studium wstępnych wyników Obamacare - czy reforma opieki zdrowotnej jest skuteczna? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Istnieje wiele przykładów powszechnej nieefektywności w systemachopieki zdrowotnej na początku XXI wieku. Artykuł jest próbą znalezieniazbilansowanego obrazu skuteczności reformy ochrony zdrowia Obamacarezanim zostanie ona przekształcona przez nową administrację i Kongres StanówZjednoczonych. Bez wątpienia Obamacare jest unikalnym przykłademreformy systemu opieki zdrowotnej. Ale, czy reforma ta jest rzeczywiście skuteczna?Zgodnie z wstępnymi wynikami, w pewnym stopniu osiągnęła swojecele, a jednocześnie podniosła wiele nowych spraw, które należy rozwiązać.Jedną z nich, wciąż otwartą, jest kwestia, kto powinien być odpowiedzialnyza regulację systemu opieki zdrowotnej: w jakim stopniu rząd powinien wziąćudział w tym procesie; czy przejście od prywatnej do publicznie regulowanejsłużby zdrowia było skutecznym krokiem w rozwoju systemu opieki zdrowotnej;czy powinien istnieć wolny rynek w przypadku takiego dobra jak opiekazdrowotna. Obamacare jest obecnie bardzo ważnym tematem. Podczas kampaniiprezydenckiej Donald Trump deklarował, że będzie likwidować i/lubreorganizować reformę systemu opieki zdrowotnej Obamacare. Niezależnieod tego, jaki jest ostateczny wynik jego prób zastąpienia i/lub zmiany ustawyAffordable Care Act, warto ocenić reformę systemu opieki zdrowotnej, któraprzykuła uwagę w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Zastosowaniekoncepcji efektywności do systemów opieki zdrowotnej jest wyzwaniem,które powoduje zarówno problemy teoretyczne, jak i praktyczne. W artykuleomówiono zmienne wejściowe i wyjściowe. Moim założeniem, które spróbujęudowodnić, jest to, że system opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonychjest zbyt kosztowny i w rezultacie jest mniej efektywny, a właściwie nie tak„dostępny cenowo”, jak to było zaplanowane przez autorów reformy.