Polityka makroekonomiczna Unii Europejskiej w świetle teorii postkeynesowskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
We współczesnej ekonomii w ramach prac nad rozwijaniem teorii postkeynesowskiejkontynuowane są wysiłki podjęte przez klasyków angielskich.Głównym celem jest wyjaśnienie zagadnień wzrostu gospodarczego, akumulacjikapitału i zmian technicznych oraz podziału i wartości. Ta teoria wyjaśniaprzyczyny rozbieżności rozwoju widoczne pomiędzy Północną i PołudniowąEuropą i stanowi podstawę do krytycznej oceny europejskiej liberalizacjii deregulacji oraz dla przyjętej hierarchii celów i nałożonych ograniczeń.W szczególności nie znajdują teoretycznego uzasadnienia kryteria konwergencji,w których nie ma poziomu zatrudnienia, występuje natomiast prymatinflacji, limitowanie deficytu budżetowego i długu publicznego (oraz zasadaniezależności banku centralnego). Przyczyniły się one do zaostrzenia skutkówkryzysu, szczególnie w przypadku krajów południowej Europy.