Edward Haliżak Międzynarodowa strategia geoekonomiczna Chin – perspektywa neoliberalnego instytucjonalizmu i kulturowo-cywilizacyjnej tradycji (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Celem artykułu jest analiza międzynarodowej strategii geoekonomicznejChin, którą można ująć jako zmienną zależną – czyli to, co jest objaśniane.Dla realizacji tak sformułowanego celu badawczego dobrano dwie zmienneniezależne w postaci neoliberalnego instytucjonalizmu i kulturowo-cywilizacyjnejtradycji Chin. Takie rozwiązanie problemu badawczego wywodzi sięz założenia mówiącego, że cele międzynarodowe i strategia Chin są uwarunkowanegłęboko własna tradycją (zmienne odnoszące się do właściwościsystemu wewnętrznego Chin) oraz oddziaływaniami systemu międzynarodowego.Mając powyższe na uwadze, w artykule poddano najpierw analizietreści międzynarodowej strategii geoekonomicznej w kategorii przestrzenigeoekonomicznej oraz stosowanych środków i metod. Przeanalizowanotreści założenia jednej z najważniejszych teo rii stosunków międzynarodowych– neoliberalnego instytucjonalizmu, sformułowanego w dekadzie latosiemdziesiątych przez amerykańskiego badacza Roberta Keobene. Zmiennąniezależną, którą również poddano analizie, są kulturowo-cywilizacyjneuwarunkowania Chin uformowane w bogatej historii tego kraju i mającewspółczesne antytendencje. Kolejna część artykułu, nawiązując do kwestiikulturowo-cywilizacyjnych również podejmuje problem specyfiki ustrojugospodarczego Chin poprzez próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie, czyjest to gospodarka odpowiadająca wymagającym kryteriom, czy też jest przykładempaństwowego kapitalizmu. To w naszym przekonaniu kluczowe pytanie,na które odpowiedź ma znaczenie dla oceny tworzenia przez Chiny ichwłasnej przestrzeni gospodarczej.