Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
W artykule przedstawiono pojęcie i rodzaje międzynarodowej konkurencyjności.Ukazano dotychczasową międzynarodową pozycję oraz zdolnośćkonkurencyjną polskiej gospodarki. Zaprezentowano odniesienia do innychkrajów. W analizie wykorzystano mierniki i raporty międzynarodowej konkurencyjności.