Niemiecki model społecznej gospodarki rynkowej jako wzór reform dla państw w procesie przemian systemowych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Funkcjonujący w Republice Federalnej Niemiec model społecznej gospodarkirynkowej jest cennym źródłem inspiracji dla licznych państw chcącychreformować swoje systemy polityczne i społeczno-gospodarcze. Stanowirównież wdzięczny „obiekt” badań i analiz. Społeczna gospodarka rynkowapoczątkowo wprowadzona była jedynie na terenie zachodnich stref okupacyjnych,następnie, po zjednoczeniu Niemiec w 1990 roku, rozszerzona zostałana obszar byłej Niemieckiej Republiki Demokratycznej oraz w pewnymzakresie stanowiła punkt odniesienia dla reform w państwach Europy Środkowej.Niniejszy artykuł próbuje odpowiedzieć na pytanie, na ile niemieckiedoświadczenia ze społeczną gospodarką rynkową mogą być użytecznedla państw przechodzących proces przemian systemowych, ze szczególnymuwzględnieniem państw Europy Wschodniej.