RFN wobec partnerstwa wschodniego w kontekście niemieckiej polityki wschodniej w XXI wieku. Implikacje dla Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
W artykule zostały przedstawione relacje Republiki Federalnej Niemiecz sześcioma państwami, które przystąpiły do programu Partnerstwa Wschodniego,czyli: Ukrainą, Białorusią, Mołdawią, Armenią, Azerbejdżanem orazGruzją. Analizie poddano również stanowisko niemieckiego rządu federalnegowobec projektu Partnerstwa Wschodniego, który powstał z inicjatywyPolski przy wsparciu Szwecji. W niniejszym tekście zostały także uwzględnioneimplikacje dla Polski związane z prowadzoną przez Niemcy politykąwschodnią w tym obszarze.