Problematyka wymagań formalnych dla członków rad nadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa na przykładzie Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
W artykule zostały przedstawione wielowątkowe rozważania, które w sposóbszczegółowy omawiają zagadnienie dotyczące formalnych wymagań, jakie majązastosowanie do członków rad nadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa.W pracy zastosowano metodę badawczą, jaką jest studium przypadku (diagnozawybranych procesów zachodzących w spółce Polska Grupa Zbrojeniowa S.A.),którą uzupełnia wnikliwa analiza obowiązujących przepisów prawnych, przeglądliteratury przedmiotu oraz orzecznictwa, a także dokumentów prezentującychstanowiska (opinie) organów władzy publicznej zawarte w odpowiedziach nawcześniejsze interpelacje poselskie, ściśle związane z problematyką kadrową przyobsadzie organów spółek Skarbu Państwa. Na wstępie opracowania zostały przybliżoneaspekty prawno-organizacyjne w kontekście zasad wyboru i formalnychkryteriów stawianych członkom rady nadzorczej PGZ S.A. W nawiązaniu dorozpatrywanej tematyki udzielono odpowiedzi na kilka ważnych pytań dotyczącychwyodrębnionych, ważnych cząstkowych problemów badawczych. Szczególnąuwagę zwrócono na identyfikacje, rzeczowe omówienie znaczenia relewantnychprzesłanek prawnych, które przesądzają o zróżnicowanych (odmiennych) wymaganiachdla osób zasiadających w radach nadzorczych spółek z udziałem SkarbuPaństwa. Dodatkowo skomentowano najnowsze zmiany przepisów prawa, któreodnoszą się do kwestii ograniczeń i zakazów łączenia funkcji przez członków radnadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa z perspektywy mechanizmównadzoru korporacyjnego w grupie kapitałowej PGZ.