Długoterminowe programy motywacyjne na przykładzie spółek z indeksu WIG20 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Chcąc być konkurencyjną na rynku, spółka musi walczyć nie tylko o klientów,ale także o najzdolniejszych pracowników dostępnych na rynku, którzymogą zapewnić jej odpowiednią przewagę. Aby przyciągnąć i zatrzymaćtakich pracowników przedsiębiorstwo musi zapewnić im wysokie wynagrodzeniaoraz szeroki wachlarz korzyści dodatkowych. Zachęty te związanesą jednak z wysokimi kosztami i nie gwarantują, że pracownik nie przejdziedo konkurencyjnej spółki, która zapewni mu lepsze warunki zatrudnienia.Z tego względu przedsiębiorstwa poszukują nowych systemów motywacyjnych,które pozwolą zatrzymać najzdolniejszych pracowników w spółce. Takiemożliwości zapewniają długoterminowe programy motywacyjne (Long-termIncentive Plan – LTIP). Zalety wynikające ze stosowania tego typu programówsą na tyle duże, że wydaje się być naturalnym wykorzystywanie ich w przedsiębiorstwach.Celem artykułu było wskazanie zakresu stosowania długoterminowychprogramów motywacyjnych w polskich spółkach publicznych. Dotego celu wykorzystane zostały spółki z indeksu WIG20. W artykule zbadanazostała także skala wykorzystania LTIP wśród członków zarządu, mierzonaza pomocą udziału wynagrodzenia z tytułu udziału w długoterminowym programiemotywacyjnym w całkowitym wynagrodzeniu.