O dotychczasowym wzroście gospodarczym makroregionów Polski na tle niepewnej perspektywy Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2017)
Problem badawczy: określenie poziomu wpływu inwestycji z lat 2007i 2014 na poziom wzrostu PKB w poszczególnych makroregionach Polskiw perspektywie długookresowej. Zasadniczą kwestią postawioną w artykulejest określenie procesów inwestycyjnych w ujęciu makro, jak również napoziomie mikro z perspektywy firm w sześciu polskich makroregionach. Inwestycjew wybranych krajach Europy, zwłaszcza w Polsce, w przeciwieństwie doStanów Zjednoczonych, pozostają znacząco poniżej przedkryzysowego poziomu.Spadek w inwestycjach rozłożył się na wszystkie sektory rynku, m.in. nafirmy, sektor publiczny, również gospodarstwa domowe. Celem artykułu jestzbadanie znaczenia poziomu inwestycji w poszczególnych makroregionachPolski z lat 2007 oraz 2014, w tym głównie na poziomie inwestycji w środkitrwałe zidentyfikowane przez nowoczesną gospodarkę, jak: maszyny, urządzenia,środki transportu, mieszkania, pozostałe budynki i budowle, sprzęti rozwiązania telekomunikacyjno-informatyczne czy własność intelektualną.Niepewność jutra charakteryzuje Europę zwłaszcza w obliczu silnego napływumigracyjnego, przed którym Europa nie do końca wie, jak się bronić. Hipotezabadawcza: warunkiem koniecznym do podwyższenia konkurencyjnościpolskiej gospodarki na poziomie makroregionów, jak również całej Unii,jest konieczność poniesienia inwestycji, ze szczególnym uwzględnieniem tychsektorów, które mają najwyższą wartość dodaną i rentowność ekonomiczną,i mogą z perspektywy czasu stać się umiędzynarodowionymi, co będzie sprzyjałokonkurencyjności gospodarki. Metoda badawcza: weryfikacja danychstatystycznych, postawienie hipotez badawczych i próba ich weryfikacji metodamipowszechnie stosowanymi w nauce. Oczekiwane wyniki: szybszy wzrostgospodarczy Polski na tle pozostałych krajów Europy.