„Do Europy razem z Rosją”: polityka zagraniczna Ukrainy w czasie prezydentury Leonida Kuczmy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W niniejszym artykule podjęto próbę zastanowienia się nad następującymipytaniami badawczymi: na ile błędy popełnione przez prezydenta LeonidaKuczmę w okresie jego ostatniej kadencji prezydenckiej spowodowały, żeUkrainie nie udało się wejść na drogę reform systemowych (m.in. walkaz korupcją, tworzenie podstaw do funkcjonowania stabilnego państwa prawaz gospodarką wolnorynkową)?, czy możemy zaryzykować stwierdzenie, żebrak radykalnych reform i błędy w polityce zagranicznej Ukrainy czasówostatniej prezydentury L. Kuczmy nie tylko przyczyniły się do wybuchu„pomarańczowej rewolucji”, ale w konsekwencji doprowadziły do objęciawładzy przez Wiktora Janukowycza i de facto do „Euromajdanu”?, czy ostatnietap prezydentury Kuczmy (2001–2004) w polityce zagranicznej nosi cechywielowektorowości z położeniem nacisku na kierunek rosyjski?
Keywords: Ukraina, polityka zagraniczna Ukrainy, Unia Europejska, demokracja